wtorek, 20 sierpnia 2013

Sałatka curry z paluszkami krabowymi

Oto nasza dzisiejsza kolacja. Słodko-kwaśna, delikatna i przede wszystkim: wyjątkowa w smaku. To jedno z tych dań, które raz zjedzone pozostaje na długo w pamięci. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, potrzebujemy do niej niewielu składników, a efekt jest bardzo pozytywnie zaskakujący, nie tylko smakowo, ale też wizualnie. Najlepszy komentarz: "Kochanie, naprawdę pyszna jest ta sałatka!" :)



Składniki (porcja jak widać):
250g paluszków krabowych
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
ok 100g żółtego sera, najlepiej w kawałku
2 łyżki majonezu lub 3 łyżki jogurtu naturalnego (w wersji light)
2 łyżeczki pr zyprawy curry
pieprz
bazylia

Wykonanie:
Paluszki krabowe kroimy w plasterki (jeśli są lepszej jakości, niż te kupione przeze mnie powinny zachować kształt). Odsączamy z zalewy kukurydze i ananasa, którego kroimy w kostkę. Kroimy ser: jeżeli mamy w kawałku w kostkę, jeżeli w plastrach, jak ja, w plasterki. Wszystko wkładamy do dużej miski (jak widać, nieco się pomyliłam w oszacowaniu przestrzeni potrzebnej na mieszanie- stąd dzisiaj na zdjęciach aż trzy różne naczynia). Robimy sos: majonez, lub jogurt naturalny, jeśli uważamy na kaloryczność mieszamy z curry, sporą ilością pieprzu i bazylii. Nie solimy, gdyż curry jest już bardzo słone (chociaż warto spróbować). Dodajemy do sałatki, wszystko mieszamy i gotowe.

Jeśli lubicie owoce w wytrawnych daniach, na pewno będziecie zachwyceni. Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz