wtorek, 20 sierpnia 2013

Sałatka z kurczakiem

Mój ulubiony pomysł na obiad. Sycący, kolorowy, smaczny, a przy tym wszystkie składniki mam zwykle pod ręką. Znacznie smaczniejsze rozwiązanie, niż nudna i dość sucha z natury pierś kurczaka z dodatkami. Inspirowana sałatką Cezar, od jakiegoś czasu żyła własnym życiem, aż przybrała obecną, całkiem dietetyczną formę.

Wybaczcie za "elegancję" widoczną na poniższym zdjęciu, ale gdy dzisiaj wróciłam z praktyk, jedyne o czym myślałam to "jeeeeeść!".

Składniki: (dla 1 osoby)

Sałata lodowa
1 niewielka pierś z kurczaka
1 pomidor
1/2 marchewki
2 plasterki sera żółtego
2 plasterki ananasa z puszki (można pominąć, jeśli ktoś nie przepada za połączeniem kurczaka z owocami)


sos:
1 saszetka sosu czosnkowego Knorr
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka wody
lub
3 łyżki jogurtu naturalnego
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
pieprz
sól
odrobina soku z cytryny (do smaku)

Mnie niestety bardziej smakuje pierwsza, chemiczna wersja, może dlatego, że mój własny sos nieco mi się już przejadł.


Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania kurczaka w jednej z dwóch opcji. 

Pierwsza: Pierś solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem granulowanym i ziołami (np. zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, wszystkie, które robimy) i odstawiamy na godzinę lub dwie. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy bez tłuszczu, uważając, żeby go nie "przesmażyć", bo stanie się suchy. 

Druga opcja, gdy nie mamy czasu i ogólnie nam się nie chce: używamy Pomysł Na "Papirus" i smażymy kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy kura się smaży przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Sałatę rwiemy na kawałki, ser kroimy na małe plasterki, pomidora w cząstki. Do tego ananas, odsączony z zalewy, pokrojony w kostkę. Wszystie składniki mieszamy.

Gdy kurczak będzie gotowy, dajemy mu "odpocząć" kilka minut i kroimy w dość grube plastry, dzieląc większe na pół. Układamy na wierzchu sałatki. Przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Otrzymujemy dość szybki, prosty i niskokaloryczny, bardzo smaczny obiad, po którym na pewno długo nie będziemy głodni. 

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Wygląda mało apetycznie. No i garnek trochę przydało by się umyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miskę myć po tym, co jest w środku? Ciekawy pomysł. W każdym razie muszę zapewnić, że jest pyszne.

      Usuń
  2. Witam, dzisiaj sobie zrobilam, tanio szybko i zdrowo :) dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak szybko ktoś skorzystał z moich pomysłów, a przede wszystkim, że jest zadowolony! Polecam się na przyszłość! :)

      Usuń
  3. hej a moze jakas salatka z ryba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczęśliwym zbiegiem okoliczności, właśnie dzisiaj jest w "produkcji" sałatka z paluszkami krabowymi (o ile można nazwać je rybą), więc już wieczorem powinien się pojawić kolejny przepis :)

      Usuń
    2. Fuj! Tylko nie paluszki krabowe! Nigdy o czymś takim nawet nie słyszałam, ale brzmi równie obrzydliwie jak krewetki. To zdecydowanie nie jest ryba :P

      Usuń
    3. No coś Ty, jak można nie słyszeć o paluszkach krabowych? Będąc ścisłym, nazywają się surimi i tak naprawdę składają się z ryb i tylko udają kraby, ale muszę przyznać, że mam do nich dużą słabość.

      Usuń